In iedereen zit een avontuurlijke kant, ook in jou, ontdek hem.
Tips, advies en geheugensteuntjes die jou helpen jouw duikervaring, plezier en veiligheid te vergroten
Knowhow
Gelukkig is daar een ezelsbruggetje voor, waardoor het makkelijk te onthouden is, namelijk, VLSLO "Vlugge Leerlingen Schieten Lekker Op"
V = Vest
L = Lood
S = Sluitingen
L = Lucht
O = Ok/Overige
Klaar om het water in te gaan!
Knowhow
Tijdens het duiken communiceer je via handsignalen met je duikbuddy. Misschien kun je ze niet meer goed herinneren. Daarom staan hier de meest voorkomende handsignalen om je geheugen weer op te frissen. Wereldwijd zijn de handgebaren hetzelfde, toch kunnen er kleine nuances zijn. (Her)ken jij ze nog?
Oke? Oke!
Opstijgen
Afdalen
Stop!
Niet ok
Kramp
Safetystop
Geen lucht
Blijft dicht bij elkaar
Jij leidt, ik volg
Kijk naar...
Boot
Hoeveel lucht heb je?
100 Bar
50 Bar
10 Bar
Knowhow
Als duikers zijn wij de ambassadeurs van de onderwaterwereld met een gedeelde verantwoordelijkheid om de oceaan en zijn bewoners te helpen beschermen. Of je nu maar een of twee keer per jaar tijdens je vakantie een duik maakt of zeer regelmatig onderwater gaat, je kan 365 dagen per jaar helpen om de oceanen te beschermen.
1. Duik voorzichtig
Veel van de in het water levende organisme zijn kwetsbaar en kunnen door een botsing met een camera, een vinslag of zelfs een voorzichtige aanraking met de hand al beschadigd raken.
2. Wees bewust van je lichaam en uitrusting
Zet je meters en alternatieve luchtbron vast zodat ze niet over mariene woongebieden slepen. Regel je drijfvermogen goed en raak kwetsbare organisme niet aan.
3. Houd je duikvaardigheden op peil
Volg de cursussen Peak Performance Buoyancy, Coral Reef Conservation, Project AWARE of Underwater Naturalist Specialty om je duikvaardigheden op te frissen en milieuverantwoorde duiktechnieken te leren.
4. Denk aan de gevolgen van je handelingen
Raak onder water niets aan, raak niets vast, voer geen organismen en verwijderen geen organisme of dingen uit hun natuurlijke omgeving. Dat kan het leven onder water verstoren en ecosystemen veranderen.
5. Zorg dat je het leven onder water kent en respecteert
Als je met dieren speelt of ze als aas voor andere soorten gebruikt, kan dat een spoor van vernieling achterlaten. Leer meer over mariene ecosystemen zodat je duurzame wisselwerkingen kent
6. Wees een ecotoerist
Houd je impact op de natuur zo klein mogelijk en respecteer de plaatselijke cultuur. Kies Project AWARE Environmental Operators die duurzaam te werk gaan.
7. Respecteer het culturele erfgoed onder water
Duik met respect op locaties met een wrak om het culturele erfgoed en de maritieme geschiedenis ook voor toekomstige generaties te bewaren. De wrakken op kunstmatige riffen vormen een belangrijk woongebied voor vissen en het leven onder water.
8. Meld verstoringen en vernieling van het milieu
Tijdens het duiken kun je de gesteldheid van het plaatselijke water controleren. Meld ongebruikelijke zaken, beschadiging of het verdwijnen van organismen en waterverontreiniging aan de autoriteiten.
9. Geef het goede voorbeeld
Wees een milieubewuste (AWARE) duiker door het goede voorbeeld te geven en ook het milieubewustzijn van andere te vergroten. Neem afval van de bodem mee naar boven, zet je uitrusting goed vast en bewaar afstand tot koraalriffen.
10. Doe mee
Geniet van het water en lever een positieve bijdrage aan de aarde, waar je ook woont of duikt. Doe mee aan Project AWARE projecten en activiteiten voor het verzamelen van data om het leefmilieu onder water te helpen beschermen.
Knowhow
Zoals je kunt herinneren mag je na het duiken niet zomaar even het vliegtuig in. Dit is om decompressieziekte te voorkomen, maar hoe zat dat ook alweer?
Bij één enkele duik
Houd een minimale interval van 12 uur voor de vlucht aan
Bij herhalingsduiken of duiken gedurende meerdere dagen
Houd een minimale interval van 18 uur voor de vlucht aan
Bij duiken met vereiste decompressiestop
Houd minimaal 18 uur voor de vlucht aan
Tip!
Nog beter is het om na een duikvakantie de eerste 24 uur niet te vliegen. Als ervaren duiker houd ik altijd 24 uur aan, ongeacht hoe vaak ik gedoken heb. Zo blijf ik altijd ruimschoots binnen de aanbevolen intervallen.
Knowhow
Gelukkig is daar een ezelsbruggetje voor, waardoor het makkelijk(er) te onthouden is, namelijk, TOSTI Kaas Tomaat
T = Teken
Je geeft elkaar het teken voor afdalen door je duim omlaag te wijzen.
O = Orientatie
Voor je start jet afdalen kijk je om je heen of er geen surfer, boot of andere zaken zijn die het afdalen kunnen belemmeren. Je kijkt ook onder je om er zeker van te zijn dat er niks onder je zit, je wilt natuurlijk niet op een duiker terecht komen mocht die onder je zijn, of kwetsbaar koraal beschadigen. Kijk dus goed om je heen en onder water of afdalen veilig en verantwoord kan.
S = Snorkel
Wissel de snorkel die je in je mond hebt om voor de ademautomaat. Je hebt geleerd om de snorkel namelijk altijd aan het oppervlak in je mond te houden om te voorkomen dat er door golfslag per ongeluk water in je mond komt en je kunt verslikken.
T = Tijd
Controleer je horloge om te zien hoe laat het is voor je de afdaling inzet. Stel dat je hebt afgesproken om een duik te maken van 40 minuten, dan weet iedereen wanneer het tijd is om weer op te stijgen. Tenzij je al bij de afgesproken aantal bar bent gekomen.
I = Inflator
Voor we nu echt gaan afdalen, houden we de inflator recht omhoog zodat we lucht uit ons trimvest kunnen laten ontsnappen en kunnen afdalen.
K = Klaren
Zodra we gaan afdalen en met ons hoofd onder water zijn, beginnen we meteen met klaren. Gedurende de afdaling blijven we met regelmaat klaren, alvorens we de druk in onze oren voelen.
T = Trimmen
We dalen steeds verder af en naar mate we dieper gaan willen we 100% voorkomen dat we de bodem, koraal of wat dan ook raken door tijdig lucht in ons trimvest te doen, zodat we neutraal drijfvermogen krijgen. Zorg er dus voor dat je goed uitgetrimt bent en blijft tijdens de gehele duik ter berscherming van onszelf en de kwetsbare omgeving.
Knowhow
Ook hier is een makkelijk ezelsbruggetje voor, TT In Assen Kijken
T = Teken
Je geeft elkaar het teken voor opstijgen door je duim omhoog te wijzen.
T = Tijd
Controleer je horloge om te zien hoe laat het is voor je de opstijging inzet. Stel dat je hebt afgesproken om een duik te maken van 40 minuten, dan weet iedereen dat het tijd is om weer op te stijgen. Tenzij je al bij de afgesproken aantal bar bent gekomen.
I = Inflator
Voor we nu echt gaan opstijgen, houden we de inflator recht omhoog, zodat we lucht die tijdens de opstijging uitzet, en ons sneller en sneller laat opstijgen, kan ontsnappen. Je wilt ten alle tijde voorkomen dat je te snel opstijgt en laten we de lucht dus uit het trimvest als we opstijgen.
A = Assen
Tijdens de opstijging houdt je je rechterarm altijd omhoog. Puur ter voorkoming dat je per ongeluk ergens tegenaan komt met je hoofd. Je wilt ten alle tijden voorkomen dat je met je hoofd per ongeluk tegen een surfer aankomt die onverwachts voorbij komt of een boot. Houd dus altijd je arm omhoog.
K = Kijken
We houden tijdens de opstijging onze buddy in de gaten zodat we tegelijk opstijgen, maar we kijken vooral ook waar we heen gaan. Kijk dus niet omlaag, maar kijk omhoog, zodat je kunt zien of het veilig en verantwoord is en nergens tegenaan komt.
Knowhow
Enkele aandachtspunten om een duikinstructeur te zoeken die bij jou past:
Door een paar vragen te stellen, kun je mogelijk al inschatten of iemand voor jou de juiste duikinstructeur is. Spreek met hen via de telefoon, persoonlijk of via videochat, zodat je het enthousiasme in hun stem kunt horen. Hier zijn enkele voorbeeldvragen die je zou kunnen stellen:
Als je je ergens zorgen over maakt, maak dit dan kenbaar. De instructeur moet een oprecht zorgzaam antwoord hebben. Ga voor een instructeur die je gevoelens goed oppakt en waarmee het klikt.
Knowhow
De nultijd is de maximale tijd die je op een diepte mag doorbrengen om een directe opstijging naar de oppervlakte te mogen maken. Jouw duikcomputer houdt dit voor je in de gaten, maar houdt ten alle tijden dus ook jouw duikcomputer in de gaten. Zodra je de nultijd bereikt hebt, zal je duikcomputer gaat piepen. Let hier dus op en voorkom dat!
Stel dat je dit niet goed gedaan hebt en de nultijd dus toch overschreden hebt, dan moet je het volgende doen:
Nul tijd met minder dan 5 minuten overschreden?
Maak een nooddecompressiestop van 8 min op 5 meter en blijf tenminste 6 uur uit het water.
Nul tijd met meer dan 5 min overschreden?
Maak een nooddecompressiestop van 15 min op 5 meter en blijf tenminste 24 uur uit het water.
Knowhow
We gaan er uiteraard niet vanuit dat er iets gebeurt, maar mocht er onverhoopt toch een ongeval zijn met jouw buddy of een andere duiker, dan is er
DAN, gespecialiseerd in duikongevallen. Bel direct naar DAN:
Binnen Nederland
DAN Nederland +31889501417
Vanuit het buitenland
DAN Internationaal +390642115685
Vertel de hulpverleners:
- Dat het om een duikongeval gaat
- De locatie van het slachtoffer
- Dat medische assistentie gewenst is
Blijf aan de lijn: volg de instructies van de hulpverleners. Zorg dat de hulpverleners op de hoogte zijn van de details van de duik(en), zoals tijd, diepte en ademhalingsmengsel (bijv perslucht of verrijkte lucht). Verzamel de uitrusting van de duiker, draai de kraan dicht maar verander verder niets. DAN blijft jou helpen tot de hulpverleners zijn gearriveerd.